Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept)

cesminazCesminaz, , , recept pridal: 2. novembra 2019 13:24Ďalšie jeho recepty

Rýchle a jednoduché pečivko, ktoré čím dlhšie stojí, tým je lepšie a chutnejšie :-) Je vhodné na sviatky, oslavy alebo len tak na doma k telke :-)

Suroviny

63 ks
porcií
15
minút
na 180 °C

Postup receptu

Všetky sypké prísady najprv premiešame v jednej miske lyžicou. Potom pridáme rozpustené maslo, olej, vajce, bielok, jogurt, citrónovú šťavu a vypracujeme jemné, vláčne, mastnejšie polomäkké cesto.
Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 1

Cesto ihneď rozdelíme na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujeme bochníčky. Každý jeden bochníček vyšúľame na tenký dlhý pásik hrúbky cca 6 mm a rozdelíme na 4 rovnaké pásiky dlhé cca 7-8 cm. Následne každému maličkému pásiku len preložíme cez seba dva konce, ako na fotke :-) Netreba ich ani stlačiť, naozaj stačí len preložiť, nebojte sa, zostane to tak aj počas pečenia :-)
Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 2

Pečivko poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom a posypeme ľubovoľne semienkami. Ja dávam sezam a černušku, nám s tým chutí najviac. Plech dáme už aj do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Závisí od rúry.
Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 3

Pečivko je veľmi chutné, presne dobré slané. Odporúčam ho upiecť aspoň pár dní vopred, je lepšie keď postojí - bude oveľa chutnejšie a krehkejšie. Dokonca ho môžte kľudne skladovať mesiac, alebo aj dva. Je vhodné aj na sviatky, alebo oslavu, kde sa väčšinou vypeká už vopred. Skladovať ho môžte v papierovej krabici alebo umelej dóze. Nech vám chutí :-)
Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?

Staňte sa fanúšikom našej Veľkonočnej stránky!
12 komentárov k receptu
  • haji, 2. novembra 2019 o 13:50
    Jejejeje, to je pěkný receptík! Fajn suroviny, pěkný postup, bezva tvary, fota a o chuti nemám pochyb. Jsi šikulka, milá Cesmínko, krásná práce! Už vidím, jak je u vás doma toto pečivo trvanlivé, haha Krásný víkend, plný lásky a pohody tobě i celé rodině!!


  • terinka55, 2. novembra 2019 o 13:52
    Krásne si napiekla a veľmi chutne.
    Šikovnica si Ty, milá @Cesminaz , preveľká. Krásne pozdravenie Ti letí :-)


  • zdenka1009, 2. novembra 2019 o 17:13
    Práve som dopiekla slané tyčinky a sadla PC. Prečo som sa skôr nepozrela čo je nové na vareche, určite by som vyskúšala tvoj rcp. Tak najbližšie upečiem, zdravím Cesminaz.


  • pivonka, 2. novembra 2019 o 18:00
    Aj mne sa pečivko veľmi páči. Pri kysnutom ceste (aj sladkom) dávam na pol kila múky 1čajovú lyžičku soli. Ak sa dajú dve, tak verím, že to bude správne slané pečivo a netreba už soliť povrchu. Putuje do kk a skúsim na sviatky.


  • finczi, 2. novembra 2019 o 19:04
    Páči sa mi, uložené v KK. Vďaka : )


  • dr, 2. novembra 2019 o 19:34
    @Cesminaz prosím ťa, ty používaš do pečenia biely jogurt, AKÝ ? Lebo nie je jogurt ako jogurt.


  • cesminaz, 2. novembra 2019 o 20:20
    @haji (2.11.2019 13:50)

    :-)) vdaka milá @Haji ,si zlatá ako vždy.Je čas,ked zvyknem spravit aj z dvoch dávok,takže sa nezje všetko naraz.Niektorý rok bolo už aj tak,že som za jednu velkú umelú dózu skrila,aby sme mali aj na neskôr,alebo pre návštevu k čaju.Nejaký ten čas som ich aj mala v rozume a potom som na ne celkom pozabudla :-) Našla som ich náhodou asi o mesiac a pól, a poviem ti,že boli ešte stále fantastické! Krehkè a velmi chutné :-) Želám aj ja tebe pekný zvyšok víkendu.


  • kucharka, 2. novembra 2019 o 20:27
    Hovoris, ze cim dlhsie urobene, tym lepsie? Tak to teda urcite skusim...
    Pekny vecer.


  • cesminaz, 2. novembra 2019 o 20:59
    @Terinka :-) vdaka krásne za pochvalu aj za pozdrav :-) Pekný večer prajem! @Zdenka1009 :-) som rada,že sa pečivko páči,a verím že ak raz vyskúšaš,tak ti bude chutiť.Pozdravujem! @Pivonka ano,je presne dobré slané,také,ako má slané pečivo byť :-) Verím,že budeš spokojná. @Finczi :-) vdaka za komentík.


  • cesminaz, 2. novembra 2019 o 21:07
    @Dr používam na 99% len 3,6% ný biely jogurt,ten je hustejší a lepší než tie "light" jogurty :-) @Kucharka :-)) ano,čím dlhšie stojí,tým je chutnejšie :-) Toto pečivko predávajú v tureckých obchodoch,alebo tureckej pekárni/kaviarni.Mávajú aj zabalené,alebo ho predávajú na váhu,čiže cena je za kilo.Je to velmi chutné pečivo,môžem len odporučiť.Ja,odkedy mám naň recept,tak ho už vôbec nekupujem :-) spravím si ho sama doma.Pekný večer prajem.


  • mimkag, 3. novembra 2019 o 07:53
    Super receptík.


  • marienka44, 3. novembra 2019 o 17:02
    Aj mne sa páči. Netreba do cesta na vylepšenie chuti nič iné, napr, strúhaný syr tvrdý? Recept ukladám do KK. Pozdravujem a prajem pekný zvyšok nedele.



Pridaj komentár:

 


Nie si ešte zaregistrovaný? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Veľkonočné zvyky a články

Neuveríte, aký prípravok vám pomôže vyčistiť toaletu
Čistota toalety nie je síce nijako žiarivá téma, tipy, ako si jej čistenie uľahčiť, sa však zídu v každej domácnosti.

Náš tip: Pravá Veľká noc? Zažite sviatky jari v Liptove
Voskované vajíčka, zdobené medovníky, staré krásne remeslá aj jarné polievky, to všetko môžete okúsiť po tri dni počas veľkonočných sviatkov v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

Vodnár či baran? Ktoré znamenie vyhľadáva aférky mimo vzťahu najčastejši?
Medzi znameniami zverokruhu sa nájdu vernejšie, ale aj také, ktoré si zo zväzku "odbehnú" do cudzej postele častejšie.

Náš tip: Aká bola Veľká noc na dedine? Zistíte v Martine
Tradície staré stáročia ešte stále žijú, najmä ak sú také silné ako tie veľkonočné. Jarné zvyky spoznáte túto nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine.

Výstavu kraslíc na Orave môžete navštíviť do 6. apríla
Viac ako stovka tvorcov so svojimi kraslicami sa predstavuje na výstave Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne. Verejnosť ju môže navštíviť do 6. apríla. „Maľovanie veľkonočných vajíčok patrí medzi typické prejavy ľudovej výtvarnej kultúry.

Tatranské Veľkonočné mestečko privítalo množstvo návštevníkov
Kúpele Nový Smokovec vytvorili počas Veľkonočnej soboty pre návštevníkov Vysokých Tatier tradičné Veľkonočné mestečko.

Jarné šaláty v čase sviatkov jari
K tradičným veľkonočným receptom starých mám dnes pridávame štipku svojho vkusu a chute.


TOPlist