Žihľavové rizoto s chrenovým pangratattom a fialovým zemiakom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Žihľavové rizoto s chrenovým pangratattom a fialovým zemiakom

Autor receptu

Jozef Riska, šéfkuchár Savoy Restaurantu hotela Radisson Blu Carlton**** Bratislava


Suroviny

4
porcie

Postup receptu

Chren očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme na plech s papierom na pečenie vysušiť do rúry zohriatej na 60 °C. Zo staršieho chleba odkrojíme kôrky, rozomelieme na hrubé kúsky podobné strúhanke. Vysušený chren zomelieme na prach, primiešame chlieb. Zmes osolíme a okoreníme. Pridáme nastrúhaný parmezán a olivový olej. Zmes opečieme dozlatista.

Fialový zemiak očistíme, nakrájame na tenké plátky veľkosti čipsov a vysmažíme v oleji. Zmiešame soľ s cukrom v pomere 1:1. Na polovicu zmesi poukladáme žĺtky tak, aby sa neroztiekli a opatrne zasypeme druhou polovicou zmesi. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na 5–6 dní, kým sa žĺtky úplne nevysušia. Potom ich opatrne vyberieme, umyjeme, poukladáme na papier na pečenie a dáme sušiť do rúry zohriatej na 100 °C.

Žihľavu namočíme do studenej vody a za pomoci rukavíc otrháme lístky. Osolenú vodu privedieme do varu a na 3 sekundy do nej dáme žihľavové lístky. Vyberieme do nádoby s ľadovou vodou. Po vychladnutí vyberieme a scedíme. Žihľavu rozmixujeme s trochou vody do hladkého pyré. Nasekáme šalotku a opečieme ju na oleji, pridáme ryžu, opečieme, podlejeme vínom a zredukujeme. Potom podlejeme vývarom a ryžu varíme, kým nevsiakne tekutinu. Po premiešaní pridáme žihľavové pyré, nastrúhaný parmezán a podlejeme troškou vývaru. Varíme do polomäkka, na záver vmiešame maslo a dochutíme.



Páči sa ti tento recept?

Staňte sa fanúšikom našej Veľkonočnej stránky!

Pridaj komentár:

 


Nie si ešte zaregistrovaný? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Veľkonočné zvyky a články

Neuveríte, aký prípravok vám pomôže vyčistiť toaletu
Čistota toalety nie je síce nijako žiarivá téma, tipy, ako si jej čistenie uľahčiť, sa však zídu v každej domácnosti.

Náš tip: Pravá Veľká noc? Zažite sviatky jari v Liptove
Voskované vajíčka, zdobené medovníky, staré krásne remeslá aj jarné polievky, to všetko môžete okúsiť po tri dni počas veľkonočných sviatkov v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

Vodnár či baran? Ktoré znamenie vyhľadáva aférky mimo vzťahu najčastejši?
Medzi znameniami zverokruhu sa nájdu vernejšie, ale aj také, ktoré si zo zväzku "odbehnú" do cudzej postele častejšie.

Náš tip: Aká bola Veľká noc na dedine? Zistíte v Martine
Tradície staré stáročia ešte stále žijú, najmä ak sú také silné ako tie veľkonočné. Jarné zvyky spoznáte túto nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine.

Výstavu kraslíc na Orave môžete navštíviť do 6. apríla
Viac ako stovka tvorcov so svojimi kraslicami sa predstavuje na výstave Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne. Verejnosť ju môže navštíviť do 6. apríla. „Maľovanie veľkonočných vajíčok patrí medzi typické prejavy ľudovej výtvarnej kultúry.

Tatranské Veľkonočné mestečko privítalo množstvo návštevníkov
Kúpele Nový Smokovec vytvorili počas Veľkonočnej soboty pre návštevníkov Vysokých Tatier tradičné Veľkonočné mestečko.

Jarné šaláty v čase sviatkov jari
K tradičným veľkonočným receptom starých mám dnes pridávame štipku svojho vkusu a chute.


TOPlist