Sviatočné veľkonočné recepty


Recepty sviatočné veľkonočné recepty:

«1 2 ...67 »
Makové a orechové kysnuté koláčiky (fotorecept) Makové a orechové kysnuté koláčiky (fotorecept) Vaše

Vyskúšala som ďalší výborný recept. Ukladám si ho medzi moje recepty a chcem sa oň s Vami podeliť.

Vaječný likér bez alkoholu (videorecept) Vaječný likér bez alkoholu (videorecept) Vaše

Vaječný likér, ktorý môžu piť aj deti a šoféri. Nie je v ňom žiadny alkohol, ale na chuti mu to nič neuberá.* Na stretnutie s kamarátkami je to výborný typ.

Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) Krehké slané trvanlivé pečivo (fotorecept) Vaše

Rýchle a jednoduché pečivko, ktoré čím dlhšie stojí, tým je lepšie a chutnejšie :-) Je vhodné na sviatky, oslavy alebo len tak na doma k telke :-)

Makové kolieska s jahodovo-ríbezľovým džemom Makové kolieska s jahodovo-ríbezľovým džemom Vaše

Tieto makové kolieska chutia úplne inak ako klasicke linecké, očaríte ich chuťou každú návštevu.

Perkelt z baraniny alebo jahňaťa Perkelt z baraniny alebo jahňaťa Vaše

Z webu. Jednoduchšie to už nešlo, ale toto je presne ten typ jedál, ktoré zbožňujem...

Krém z medvedieho cesnaku s ružovým prepeličím vajíčkom (fotorecept) Krém z medvedieho cesnaku s ružovým prepeličím vajíčkom (fotorecept)

Zemiaky očistíme a nastrúhame. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji. Pridáme zemiaky a podlejeme zeleninovým vývarom.

Závitky zo sivoňa a z údeného lososa s dvojfarebnou omáčkou Závitky zo sivoňa a z údeného lososa s dvojfarebnou omáčkou

Špenát umyjeme, osušíme a orestujeme na masle. Osolíme a okoreníme.

Jahňacia roláda s kalerábovým pyré Jahňacia roláda s kalerábovým pyré

Kaleráb, cibuľu a cesnak očistíme. Všetko nakrájame na väčšie kocky. Do hrnca dáme mlieko a pridáme očistenú zeleninu. Osolíme a okoreníme. Pridáme cukor a varíme domäkka. Rozmixujeme na pyré a dochutíme.

Teľací wellington s hríbovým fášom a so zemiakovou kašou Teľací wellington s hríbovým fášom a so zemiakovou kašou

Nakrájané očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky scedíme, pridáme ohriate mlieko s maslom a vyšľaháme dohladka. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme, nakrájame a pridáme do zemiakovej kaše. Kašu dochutíme soľou a korením.

Kačacina tandoori s vyprážanou polentou a pak choi Kačacina tandoori s vyprážanou polentou a pak choi

Kačacie prsia umyjeme, osušíme a očistíme kožu. Kožu nakrojíme na pásiky, osolíme a okoreníme. Pripravíme marinádu z bieleho jogurtu, tandoori korenia a tandoori pasty. Pridáme soľ a čierne korenie. Do marinády naložíme kačacie prsia a dáme na 24 hodín do chladničky.

Jahňacie mäso v zelenej palacinke s karfiolovým pyré Jahňacie mäso v zelenej palacinke s karfiolovým pyré

Cherry paradajky umyjeme, vysušíme a rozpolíme. Naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme a dáme do rúry zohriatej na 60 °C na celú noc, kým sa nevysušia.

Veľkonočná spišská švencelina Veľkonočná spišská švencelina Vaše

Je to pochutina z jedál, ktoré sa svätia na Veľkú noc v košíkoch pred kostolom: šunka, domáca klobása, vajíčka a pridáva sa chren a kyslé mlieko. Je to špecifické jedlo a má na Spiši svoju tradíciu, ale veľmi sa nerozšírilo. No kto ho pozná z detstva s milými spomienkami na Veľkú noc, nedá na jedlo dopustiť. Kto a v akej oblasti to ešte dnes máte na stole?

Zemiakový šalát - recept pre začiatočníkov Zemiakový šalát - recept pre začiatočníkov Vaše

Zemiakový šalát patrí už tradične k sviatkom a aby nebol následne dôvodom problémov s trávením, po rôznych pokusoch so zámenou s jogurtom, smotanami atď., ktoré moji stravníci neprijali, vyriešila som to takto. Šalát sa ujal, len sa nepriznávam ako ho robím. Robievam ho pre celú rodinu cca 10-12 kg. Prosím tých, ktorí odmietajú múku, aby sa nevyjadrovali, pre mňa je prijateľnejšie 500 g majonézy nahradiť 50 g múky + 6 dl mlieka.

Biele likérové špice (fotorecept) Biele likérové špice (fotorecept)

Cesto na kolieska pod špice: Všetky suroviny spolu zmiesime, rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a vykrajujeme kolieska. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C.

Linecké tortičky Linecké tortičky

Cesto: Všetky suroviny spolu zmiesime. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C dozlatista.

Gaštanové gule „Gýmeš“ Gaštanové gule „Gýmeš“

Penový korpus: Suroviny šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa cukor rozpustí. Po 20 minútach zložíme z pary a šľaháme ešte 10 minút ručným mixérom. Hmotu striekame cukrárskym vreckom na papier na pečenie do tvaru koliesok s priemerom asi 2 cm. V teplovzdušnej rúre sušíme 2 hodiny pri teplote 70 °C.

«1 2 ...67 »
Veľkonočné zvyky a články

Neuveríte, aký prípravok vám pomôže vyčistiť toaletu
Čistota toalety nie je síce nijako žiarivá téma, tipy, ako si jej čistenie uľahčiť, sa však zídu v každej domácnosti.

Náš tip: Pravá Veľká noc? Zažite sviatky jari v Liptove
Voskované vajíčka, zdobené medovníky, staré krásne remeslá aj jarné polievky, to všetko môžete okúsiť po tri dni počas veľkonočných sviatkov v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

Vodnár či baran? Ktoré znamenie vyhľadáva aférky mimo vzťahu najčastejši?
Medzi znameniami zverokruhu sa nájdu vernejšie, ale aj také, ktoré si zo zväzku "odbehnú" do cudzej postele častejšie.

Náš tip: Aká bola Veľká noc na dedine? Zistíte v Martine
Tradície staré stáročia ešte stále žijú, najmä ak sú také silné ako tie veľkonočné. Jarné zvyky spoznáte túto nedeľu v Múzeu slovenskej dediny v Martine.

Výstavu kraslíc na Orave môžete navštíviť do 6. apríla
Viac ako stovka tvorcov so svojimi kraslicami sa predstavuje na výstave Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne. Verejnosť ju môže navštíviť do 6. apríla. „Maľovanie veľkonočných vajíčok patrí medzi typické prejavy ľudovej výtvarnej kultúry.

Tatranské Veľkonočné mestečko privítalo množstvo návštevníkov
Kúpele Nový Smokovec vytvorili počas Veľkonočnej soboty pre návštevníkov Vysokých Tatier tradičné Veľkonočné mestečko.

Jarné šaláty v čase sviatkov jari
K tradičným veľkonočným receptom starých mám dnes pridávame štipku svojho vkusu a chute.


TOPlist